Les Valls d'Àneu impulsen el turisme d'estiu amb l'ós com a reclam

 

A partir del juny s’engegaran activitats per a tots els públics per promoure el territori en el qual s’ubica l’únic centre d’interpretació de l’ós bru de Catalunya, “La Casa de l’ós”

L’ós ja s’ha convertit en un reclam turístic a les Valls d’ha convertit ena aquesta espori i donar a consseva reintroducci l'Àneu, territori on s’alliberarà properament un nou exemplar, vint anys després de la seva reintroducció al Pirineu.

Diferents establiments turístics han començat a programar activitats relacionades amb l’ós bru. Així per exemple, aquest estiu Mon Natura Pirineus oferirà tots els divendres (del 20 de juny a l’11 de setembre) un itinerari familiar de tot el dia pel “país de l’ós” per trepitjar el seu territori i donar a conèixer aspectes socials i biològics vinculats a aquesta espècie emblemàtica. Des del centre de Planes de Son també s’està treballant en el disseny d’una activitat d’espera de l’ós, que es començarà a promocionar a l’estiu i s’iniciarà a la tardor.

També és el cas de l’empresa Obaga Activitats que ja ha començat a difondre les seves activitats d’estiu al Parc Natural de l’Alt Pirineu sota l’eslògan “Pel país de l’ós bru”. Les activitats adreçades a públic general i familiar consistiran en un passeig per l’habitat de l’ós bru per descobrir l’espècie i els seus costums. Durant l’itinerari es farà un control de trampes fotogràfiques i de pèl en col·laboració amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu i l’equip de Seguiment de l’Ós Bru.

L’activitat inclou un tast de formatge i mel del “territori ós”. Altres activitats familiars combinen el coneixement de la fauna a través dels seus rastres i de les flors i papallones del país de l’ós així com l’observació nocturna d’estels amb el pretext de les osses major i menor com a centre del cel nocturn. També estan previst un recorregut alpí per a turistes més avesats a forts desnivells. En aquest cas l’itinerari s’inicia amb llanternes i conclou després de dinar i inclou el retorn amb taxi dels turistes al seu lloc d’origen.

Segons explica el president del Consorci de les Valls d’Àneu, Carlos Cortina, “La nostra intenció és potenciar un model de turisme sostenible, basat en el respecte a un animal que viu en aquest territori i per això l’eix de qualsevol activitat ha de ser la pedagogia i la sensibilització”.

L’únic centre d’interpretació de l’ós bru de Catalunya, a Les Valls d’Àneu

Les Valls d’Àneu acullen l’únic centre d’interpretació de Catalunya de l’ós bru: “La casa de l´Ós bru dels Pirineus”, gestionada per l’Entitat Municipal Descentralitzada d’Isil i Alòs i la Fundación Oso Pardo, compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

El centre d’interpretació de l’ós s’ubica a la Casa Sastrès. L’edifici, d’arquitectura tradicional, està fet de pedra, pissarra i fusta. Data de 1825 i conserva la seva estructura original després de la rehabilitació. Compta amb quatre plantes hàbils, de les quals tres estan dedicades a l’ós bru dels Pirineus. L’Associació Casa de l’Ós Bru dels Pirineus és l’encarregada de gestionar el centre, que va ser inaugurat el 2012. A més a més, diferents membres de l’associació participen en plans europeus per a la convivència entre l’ós, les persones i l’entorn com el PirosLife, i desenvolupen projectes educatius relacionats amb aquest plantígrad.

Natura i patrimoni: Parc Nacional d’Aigüestortes, Parc Natural de l’Alt Pirineu, Romànic, esports d’aventura i tradicions mil·lenàries

Situades a la capçalera alta de la Noguera Pallaresa, en la zona més septentrional del Pallars Sobirà, i limitant al nord amb el departament francès de l’Ariège, a l’oest amb la Val d’Aran, connectada des del 1922 per la carretera del Port de la Bonaigua, i la Vall de Boí, a l’est amb la Vall de Cardós i al sud amb Llavorsí, les Valls d’Àneu són una subcomarca ben delimitada i amb una forta personalitat històrica pròpia, com ho testimonien el Llibre de Privilegis i Ordinacions, del s. XIII-XV, o el Capbreu de les Valls d’Àneu de 1669.

Des del punt de vista turístic les Valls d’Àneu ofereixen al visitant un ventall de possibilitats gairebé inesgotables: des d’esports d’aventura i d’hivern, passant per l’excursionisme o les simples passejades, en el marc del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i pels seus entorns, inclosos al Parc Natural de l’Alt Pirineu, fins a les rutes del romànic, l’Ecomuseu o la gastronomia autòctona, en un marc incomparable on els pobles encara mantenen l’encant d’una tradició mil·lenària, agrícola i ramadera, forjada amb pedra, fusta i llosa sense haver renunciat al progrés i la tecnologia.

Informació i fotografia: Consorci de Turisme de les Valls d'Àneu