Quatre excursionistes francesos topen amb una osa amb tres cadells a Montgarri (Naut Aran)

Fotografia d'arxiu. Femella d'ós bru amb les seves cries
Fotografia d'arxiu. Femella d'ós bru amb les seves cries

Aquest matí a les 11h un grup de 4 excursionistes francesos han alertat sobre la desaparició d’un d’ells, de 22 anys, prop del Tuc de Barlongueta, a Montgarri (Naut Aran). La causa de la desaparició ha estat la topada del noi amb una ossa amb tres cadells que, després de breus moments cara a cara a menys de 10m de l’ossa, ha causat la fugida del noi. Segons que ha explicat el noi, l’ossa ha mantingut una actitud defensiva, fins que les cries han estat prou lluny i ella les ha seguit. No ha mostrat agressivitat ni ha atacat el noi però s’ha mantingut ferma davant els gestos i els crits del noi fins que les cries s’han allunyat.

 

Seguidament el noi ha escapat de l’indret corrent muntanya amunt i per aquest motiu els seus companys (entre ells el pare i un germà) no l’han pogut localitzar i han avisat al número 112 d’emergències. Quan el noi ha arribat a un lloc amb cobertura telefònica ha enviat la seva localització i ha estat rescatat ràpidament. Al dispositiu hi han participat els Pompièrs d’Aran, la Unitat Aèria dels Agents Rurals, els Agents de Miei Ambient del Conselh Generau d’Aran i els Mossos d’Esquadra.

 

Segons ha explicat el sindic d’Aran, Carlos Barrera, l’excursionista s’ha espantat en interpretar que la osa, que anava acompanyada de tres cadells, havia agafat la mateixa direcció de fugida que el germà i que els volia atacar.

 

Els Agents de Miei Ambient han rastrejat la zona amb gossos ensinistrats i han pogut localitzar pèls de l’ossa, que serviran per a la seva identificació genètica, i recuperar-ne alguna foto en les càmeres de fototrampeig properes a la zona. En aquestes càmeres s’hi observa una ossa adulta que correspon molt probablement a la que ha causat l’incident.

 

Cal recordar que l’actitud que cal mantenir davant d’un os és fer-se sentir de lluny i, si l’encontre és a curta distància i l’os ja ens ha detectat, allunyar-se lentament del lloc parlant en veu alta, sempre de manera que l’os vegi clarament que no hi ha cap amenaça cap a ell o les cries. No s’han de fer gestos agressius ni cridar, atès que això podria interpretar-se com un perill per part de l’animal.

 

Font de la noticia: Conselh Generau d'Aran (21.08.2018)

 

Aquest encontre amb un grup d'excursionistes, demostra que l'ós bru no suposa cap perill per a l'ésser humà. Animem a l'adminstració a que faci campanyes informatives del comportament que han de seguir tots els usuaris en terres d'óssos en el cas de trobar-se amb aquestes situacions.

 

És força improbable que ens trobem amb un ós al medi natural, tot i que no és impossible si per la direcció del vent o el canvi de vessant no ens ha detectat. En cas de veure o sentir un ós cal allunyar-se’n en sentit contrari d’on es trobi, sense córrer i sense cridar. L’ós tem la presència humana i no hi ha constància històrica que un ós bru hagi atacat i ferit greument una persona.